Η Ιδρυτική Διακήρυξη

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών -Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023

Είμαστε μία δυναμική ομάδα καταξιωμένων, μάχιμων πολιτών του Χαλανδρίου, που αγωνιζόμαστε καθημερινά, μέσα στην πραγματική κοινωνία και οικονομία.

Μοιραζόμαστε την κοινή αγωνία για το μέλλον της πόλης όπου γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά. Εδώ όπου ζουν οι οικογένειες μας, οι φίλοι μας και οι συνδημότες μας.

Διεκδικούμε την υψηλή ποιότητα ζωής που αξίζει στους κατοίκους τού Χαλανδρίου και ζητάμε επιτακτικά τη βιώσιμη, δυναμική ανάπτυξη που χρειάζονται οι πολίτες του.

Οραματιζόμαστε μια πόλη πρωτοπόρα, με ανθρωποκεντρική αντίληψη και ρεαλιστική προσέγγιση. Με έναν κοινό Ορίζοντα που θα ενώνει τους ανθρώπους, τους πολίτες, τους επισκέπτες, τους εργαζόμενους και τους φίλους του Χαλανδρίου. Τον Ορίζοντα που θα οδηγεί σε ένα συνολικό σχέδιο παρεμβάσεων, ενώνοντας αρμονικά το ιστορικό κέντρο της πόλης με τις περιφερειακές συνοικίες και την υπέροχη Ρεματιά.

Για εμάς δημιουργικό έργο δεν αποτελεί η αυτονόητη ρύθμιση της καθημερινότητας, αλλά η καθημερινή ανάδειξη ενός αναβαθμισμένου δήμου, κορυφαίας ποιότητας ζωής και βιώσιμης ανάπτυξης. Το πλαίσιο δράσης μας θα περιέχει σύνθεση απόψεων με πρακτική τεχνογνωσία, αποτελεσματικότητα, ρεαλισμό και δημοκρατική διαβούλευση. Θα αποτελεί ουσιαστικά ένα σχέδιο με εποικοδομητικές πρωτοβουλίες και υλοποιήσιμες πράξεις.

Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία ώστε να διαμορφώσουμε μια συνολική πρόταση αποτελεσματικών παρεμβάσεων και προσεκτικά σχεδιασμένων συλλογικών δράσεων που θα ζωντανέψει την σπουδαία πόλη μας και θα δώσει μια νέα πνοή και μια αισιόδοξη δυναμική, στο δικό μας Χαλάνδρι.

Οι 15 κορυφαίες προτεραιότητες για την πόλη μας αποτελούν:

1. Η επένδυση στην Τεχνολογία, σε μια ΕΞΥΠΝΗ και λειτουργική πόλη με κεντρική προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του πολίτη.
2. Δημιουργία Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομίας), με ψηφιακή παρουσία και υποδομή, για άμεση εξυπηρέτηση και ουσιαστική πληροφόρηση πολιτών και επαγγελματιών.
3. Η συστηματική προστασία της Ρεματιάς και του περιβάλλοντος, η δημιουργία αλυσίδας νέων πράσινων σημείων στην πόλη, και η ενίσχυση της ανακύκλωσης όλων των μορφών.
4. Η δημιουργία, ενός λειτουργικού συστήματος απρόσκοπτης, άνετης, ελεύθερης και ασφαλούς πρόσβασης και κινητικότητας πεζών και ΑΜΕΑ, με πιστοποιημένα προγράμματα οδικής ασφάλειας σε όλα τα σχολεία, με δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων σε όλο το εύρους του Δήμου.
5. Η άμεση ενεργειακή και κτιριοδομική αναβάθμιση , και προσεισμικός έλεγχος, των υποδομών ΟΛΩΝ των μονάδων προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικά κτιρίων μεγάλης παλαιότητας.
6. H λύση του θέματος στάθμευσης στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο του Χαλανδρίου, με κατασκευή του έργου του Δημαρχείου, και σύνδεση όλων των σταθμών Μετρό με τις κύριες οδικές αρτηρίες, τις αγορές και το κέντρο Χαλανδρίου μέσω συστήματος mini bus.
7. Η συνεχής βελτίωση των υποδομών καθημερινότητας, των οδικών οδοστρωμάτων, των πεζοδρομίων και η δημιουργία συστήματος ηλεκτροφωτισμού υψηλής εξοικονόμησης ενέργειας σε όλη την πόλη.
8. Η σταθερή ενίσχυση των υπηρεσιών και υποδομών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.
9. Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος πολιτικής προστασίας των πολιτών.
10. Η συνεχής αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών άθλησης, κοινωνικής πρόνοιας και πολιτισμού.
11. Η υποστήριξη, μέσω των δομών του Δήμου, των πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων όλων των ενεργών πολιτιστικών σωματείων και συλλόγων της πόλης μας δημιουργώντας ένα ενεργό δίκτυο πολιτισμού, τέχνης και παραδόσεων στην πόλη μας.
12. Η πλήρης αξιοποίηση των κενών δημοτικών ακινήτων και η διεκδίκηση παραχώρηση νέων δημοσίων ακινήτων και ελεύθερων χώρων.
13. Η βιώσιμη ανάπτυξη της αγοράς της πόλης, με άμεση ωφέλεια για τους εμπόρους και τους επαγγελματίες του Χαλανδρίου και με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
14. Η δημιουργία και εμπέδωση μιας διαφορετικής αντίληψης και νοοτροπίας δημοτικής συμμετοχικής διακυβέρνησης, με κορμό την ουσιαστική δημοκρατική διαβούλευση.
15. Η δημιουργία ενός πραγματικού κινήματος εθελοντισμού στην πόλη για την προστασία της Ρεματιάς, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό στην πόλη.
16. Δημιουργία πιστοποιημένου σώματος Πολιτικής Προστασίας στην Πόλη, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Δημιουργία ρεαλιστικών σχεδίων πολιτικής προστασίας.
17. Η επένδυση στην Καινοτομία και στην δια βίου μάθηση-εκπαίδευση, με δημιουργία δομής υποστήριξης των νέων επιχειρηματιών και των ανέργων όλων των ηλικιών. Ένα κέντρο Καινοτομίας – Νέας Επιχειρηματικότητας-Νέων Θέσεων Εργασίας. Με συνεργασία και αξιοποίηση του δικτύου επιχειρήσεων, επαγγελματιών της με έδρα στο Χαλάνδρι.

Θέλουμε την ενεργό συμμετοχή σας, ώστε να μοιραστούμε ιδέες, απόψεις, κοινές αξίες και να συνθέσουμε προτάσεις.

Για έναν ανανεωμένο, αισιόδοξο και δυναμικό Ορίζοντα για το Χαλάνδρι του 2023. Τον δήμο μας, την πόλη των προγόνων μας, αλλά, πάνω από όλα, των παιδιών μας.

Αδιαμφισβήτητα, όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε την κορυφαία ποιότητα της ζωής στο Χαλάνδρι ως το 2023.

Γι’ αυτό ζητάμε τη συμμετοχή σας και την εντολή σας στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, στην γιορτή της Δημοκρατίας τον Μάιο του 2019.

Για να ζωντανέψουμε όμορφα και δυναμικά το Χαλάνδρι μας.

Το αξίζουμε όλοι και όλες.

Το αξίζει το Χαλάνδρι, η σπουδαία πόλη μας!

Μπορούμε πολύ καλύτερα.

Ευχαριστούμε θερμά,

Μάνος Κρανίδης
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, Επικεφαλής ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2023

Τα 7 Σημεία παρέμβασης